All Categories
Featured
Table of Contents
De Préfecture organiseert de keuring (al wordt hij vaak door instanties als Gîtes de France uitgevoerd) en weet daardoor precies wie gîtes aanbiedt. Ongeacht het aantal sterren dat er uit de keuring komt, krijgt de uitbater van een gekeurde gîte een belangrijke korting op de te betalen sociale lasten en belasting (in geval hij heeft gekozen voor het gunstige ‘micro-régime’.) Voor chambres d’hôtes bestaat de keuring nog niet.
Uit angst voor de administratieve rompslomp rondom de oprichting van een entreprise individuelle, kiezen veel ondernemers vaak voor een van de andere vormen. Lang niet altijd verstandig, in veel gevallen is het uiteindelijke netto-inkomen uit een entreprise individuelle juist het gunstigst, zo waarschuwt Van Teeffelen Door afschaffing van de dranklicentie I is er veel veranderd.
Om een drankvergunning te mogen exploiteren, moeten ze zijn ingeschreven bij de Chambre de Commerce en een cursus hebben doorlopen. Een table d’hôtes-aanbieder heeft geen dranklicentie meer nodig als hij alleen bij de maaltijden alcohol schenkt, maar slechts een petite licence restaurant, verkrijgbaar bij de Mairie. Ondernemende exploitanten gaan samenwerkingsverbanden aan met andere ondernemers, stellen pakketten samen (wandel- en fietsroutes, bergklimtochten enz.) en komen daarmee gevaarlijk dicht bij (of over de grens van) de gereglementeerde activiteit ‘tour-operator’.
com. Een moderne manier van marketing, maar deze websites bieden ook mogelijkheden tot beoordeling van de aangeboden diensten (verhuur bouwmaterieel). Minder dan spectaculair gastheerschap kan dan ook genadeloos worden afgebrand op zo’n site. Zo is een reputatie snel vernietigd in deze tijd waarin al 80% van de boekingen tot stand komt na een intensieve internet-zoektocht door de gast.
Des te meer reden voor de gemeente om alle aanbieders te registreren. De toeristische ondernemer treedt dan op als inner van de toeristenbelasting. Veel gemeentes verzinnen hun eigen regels, dus een ondernemer kan er meer of minder last van hebben. Maar het kost altijd werk en ergernis van klanten, zonder dat de ondernemer daarvoor iets terug krijgt van de gemeente, aldus de blog van Van Teeffelen.
Zij geven de huurinkomsten niet aan de belastingdienst op. De belasting die op dergelijke inkomsten worden gegevens is overigens niet hoog, in principe neerkomende op 5,8% van de omzet. Of anders geformuleerd: 20% van 29% na de forfaitaire kostenaftrek van 71%. Het ontduiken van deze is sterk te ontraden. De pakkans wordt groter en de boetes zijn hoog.
‘Sinds 2005 zijn al meer dan 90. 000 gîtes en chambres d’hôtes gecontroleerd. U komt allemaal aan de beurt’, aldus Van Teeffelen. Over de belastingheffingen meldt hij nog: zonder classificatie betaalt een verhuurder 23% van de omzet aan belasting en sociale lasten (10% als men belastingplichtig is in Nederland) in plaats van 15,5% (5,8% voor Nederlandse belastingplichtigen).
Hierdoor zullen de zwarte verhuurders nog meer opvallen. Overigens, als die betrapt worden vallen ze altijd onder het 23% regime en kunnen ze een boete tegemoet zien van 100%, dus de aanslag wordt dan 46% van de door de overheid geschatte omzet’, zo schrijft Wim van Teeffelen. Met instemming publiceren wij de bevindingen van Bram van Zanten, die zelf ook drie gîtes beheert.
Een eerste aanzet daartoe was de in 2010 verplichte aanmelding van de te verhuren woning als meublée de tourisme bij de Mairie van de commune. Nalaten daarvan kan worden bestraft met een forse boete. Had deze eerste maatregel nog geen directe financiële consequenties voor de verhuurder, de fiscale maatregel die per 2010 definitief is ingevoerd, heeft dat wel: voor de verhuur van een vakantiewoning, die niet door een door de overheid erkende instantie (Gîtes de France, Clévacances e (verhuur bouwmaterieel).
Eigenlijk was deze maatregel al in 2009 van kracht, maar hij werd door veel inspecties niet toegepast wegens de onduidelijke toelichting bij het aangifteformulier, die tot veel verwarring bij belastinginspecties, fiscalisten en belastingplichtigen heeft geleid - verhuur bouwmaterieel (welfsels). Een decreet van augustus 2010 heeft aan die onduidelijkheid een einde gemaakt: alleen bij classificatie mag men nog van de 71% kostenaftrek gebruik maken.
De kosten van een zijn snel terugverdiend, zelfs bij een bescheiden huuromzet, aldus van Zanten op zijn weblog. De overheersende positie van Gîtes de France en Clévacances in vele departementen is doorbroken, zo lijkt het. Ook is de objectieve puntenlijst gepubliceerd, zodat elke verhuurder kan inschatten of en hoe men aan het maximum van 5 sterren kan komen.
Zo houden de criteria voor afmetingen van de bedden het bij 190 cm. bedlengte. Maar om aan het maximale aantal sterren te komen, moet er wel een snelkookpan in de keuken zijn! Vanaf 3 sterren moet men op aanvraag een mobiele telefoon ter beschikking kunnen stellen. In de afgelopen jaren hebben wij nimmer een huurder zonder eigen mobiel telefoon kunnen verwelkomen,’ aldus Van Zanten.
Een vrije Nederlandse vertaling van de keuringscriteria en de ervaring van Bram van Zanten daarmee zijn te vinden op zijn weblog. Er zijn naar schatting 70. 000 chambres d’hotes in Frankrijk, verdeeld over 23. 000 adressen, min of meer officieel bekend. Zij zijn ooit opgezet door boeren die wat bijverdienden bij vertrek van de kinderen de lege kamers gingen verhuren en ook eigen producten verkochten - verhuur bouwmaterieel.
ontbijt (verhuur bouwmaterieel). De meeste exploitanten kunnen er niet van leven en blijft het niet meer dan een aardige bijverdienste. Wie vijf kamers verhuurt, het maximaal toelaatbare, en erin slaagt € 5000 omzet per kamer te halen, mag zich een redelijk geslaagde uitbater noemen. De categorie betere chambres d’hôtes zijn vaak luxe verblijfsoorden en vereisen flinke voor de aankoop van het pand en vooral voor het geschikt maken ervan als een hotelachtig verblijf (welfsels).
Van de oorspronkelijke opzet – een bijverdienste voor plattelandsbewoners door toeristen een nachtje onderdak en een ontbijt te bieden – is niet veel meer over. De reguliere hoteliers worden niet vrolijk van de duchtige concurrentie van de vaak op gewone luxe hotels lijkende etablissementen, door buitenlanders geëxploiteerd. verhuur bouwmaterieel. Volgens de nieuw geformuleerde regels moet een chambre d’hôtes slaapgelegenheid bieden alsmede een ontbijt.
Kortom, wat meer regelgeving en misschien zelfs een classificatie met sterren en al, zoals bij de gîtes. Het is zaterdagavond. Je zit lekker in je ouwe joggingbroek onderuit gezakt met je voeten onder je kont op de bank te chillen na een hectisch dagje, want ‘s morgens was je vroeg op, husband halen van de airport.
Wattig rijd je naar Carca, sleept je eega naar de markt voor een bak koffie en de benodigde verse groenten en fruit want morgen, zondag, komen er Franse gasten die graag mee willen eten. ‘S middags heb je ergens in de Montagne nog een kekke buffetkast weten te scoren die een paar weken geleden al naar je stond te lonken - verhuur bouwmaterieel.
Genietend van je wijntje op deze niet meer zo vroege zaterdagavond gaap je nog eens ongegeneerd terwijl je met een half oog kijkt naar de Franse versie van The Voice als plots de huistelefoon gaat. Dochter trekt een sprint en neemt op. Voor jou Ma, tis Frans. Nu ken ik helemaal geen Frans, en het is ook niet iemand die Frans heet, maar zo gaat t afschuifsysteem in huize Schuurman, zodra er Frans wordt gesproken aan de foon is t voor mij.
Ik luister naar een geagiteerd vrouwspersoon die vertelt dat ze de weg naar onze B&B niet kan vinden. Excuse moi? Ze vertelt t nog eens. “Hoe bedoelt u?” Vraag ik onnozel. De stem klinkt nu een pietsje geïrriteerd. Wij hebben een kamer besproken bij u voor vanavond en staan op t dorp en kunnen het niet vinden.
Het is verplicht om een ontbijt te serveren, maar de gasten kunnen er ook van afzien en betalen het ontbijt dan niet. Die mogelijkheid moet duidelijk zijn aangegeven. Over de drankjes nog: er gelden hiervoor drie categorieën vergunningen, licenties genoemd: licence I (verplicht; frisdranken), II (bier en wijn) en III (bier, wijn en zwak-alcoholisch (verhuur bouwmaterieel).) Om een schenkvergunning II of III te krijgen moet men op het gemeentehuis een déclaration ophalen en daarmee naar het douanekantoor in de buurt gaan.
Is het aantal vergunningen ‘op’, tant pis, niet veel aan te doen. Als je met die licenties II of III maaltijden wilt serveren, moet je de aantekening petit restaurant of grand restaurant zien te krijgen. Groot betekent hier dan, dat je de klanten laat kiezen via de menukaart en bij klein serveert men kleine maaltijden zoals snacks en patates frites.
De ‘volledige’ vergunning is licentie IV en bedoeld voor de commercie. Deze barvergunning is te koop op de vrije markt. zijn verplicht om een exploitatievergunning voor hun licentie aan te vragen, verkrijgbaar na het volgen van een korte opleiding (stage) of door middel van ontheffing (bijvoorbeeld als men geldige horecapapieren heeft.) De stage wordt niet door een examen afgesloten.
Er bestaan wel nogal wat en netwerken die diensten verlenen aan toeristische entrepreneurs. Aansluiting bij een dergelijke organisatie garandeert een zekere kwaliteit. Men moet zich tevoren wel goed informeren over de gevolgen van een aansluiting bij een merk. Sommige netwerken bieden service in de vorm van adviezen over marketing, reclame en bedrijfsvoering, verlenen subsidies bij bouwwerkzaamheden, maar leggen ook verplichtingen op, andere leveren alleen het bord dat aan de gevel kan worden geschroefd.
000 leden) een private organisatie die haar eisen niet aan alle exploitanten onder wie ook niet-leden, kan opleggen. Over deze instelling doen soms huiveringwekkende verhalen de ronde, bijvoorbeeld op wurgcontracten lijkende afspraken waarbij de verhuurder te allen tijde zijn stulp beschikbaar moet houden voor onverwachte gasten en zelfs geen vrijheid bezit om aan familie of vrienden te verhuren.
Wie niet aan de eisen voldoet, kan al spoedig een korenaartje (épice) verliezen. verhuur bouwmaterieel. Ook kijken gîtebezitters nogal aan tegen de hoge verplichte afdrachten (15%.) Belangrijke subsidieverstrekkers bij de van een mooi gelegen huis tot gîte kunnen verder zijn de afdelingen toerisme van het departement (direction du tourisme du conseil général), de regio en Europese ontwikkelingsfondsen.
Het lidmaatschap is vrij kostbaar en je moet aan tal van eisen voldoen. De uitvoering van de subsidieregeling verschilt per departement of regio, dus men moet goed de tijd nemen om een en ander uit te zoeken. En er ook rekening mee houden dat de ambtenaren zich strikt aan de regels houden; het gaat er nogal bureacratisch aan toe - verhuur bouwmaterieel.
Eigenaren van woningen die voor het toerisme worden gekocht, geschikt gemaakt, uitgebreid, verbouwd e. d. kunnen aardige belastingvrijstellingen genieten. Als eigenaar van een gîte of chambre d’hôte moet ook iets omtrent de zijn geregeld. Meestal volstaat de WA van de gewone verzekering op huis en inboedel, de assurance multirisque. Als na raadpleging van je verzekeringsagent die WA (responsabilité civile) niet toereikend blijkt, bijvoorbeeld in geval van overstromingen of ander natuurlijk ongerief, kan een bijverzekering nodig zijn.
In het huurcontract kan kan worden gemeld hoe de verzekering bij brand of overstroming is geregeld: of helemaal niet of (gedeeltelijk) via de assurantie van de verhuurder. Detailinformatie over dit niet onbelangrijke, maar vaak ‘vergeten’ onderwerp, is te vinden op de website van het voorlichtingscentrum van de Franse verzekeraars (Centre de documentation et d’informatie de l’assurance in Parijs).
Voorbeelden: motorrijdersverenigingen, hondenliefhebbers, personen met bijzondere aandoeningen. Een gemiddeld seizoen waarin de jaaromzet moet worden gehaald, duurt tien weken. Een forumlid van Wonen en leven in Frankrijk heeft een voor twee kamers opgesteld dat als richtlijn kan dienen. ‘Stel dat jullie € 60 per nacht per kamer kunnen vragen en dat jullie er € 40 van overhouden.
000 moet ‘bijverdienen’, dan moet de bezetting zijn 12000/(2 x 40) = 150 nachten per jaar. Dat is veel. Als je – veel realistischer – uitgaat van 13 weken = 91 dagen, dan verdien je er 91 x 2 x 40 = € 7280 per jaar aan, dat is € 600 per maand.
Een groter huis, met bijvoorbeeld 5 kamers, mits de randvoorwaarden goed zijn, kan wel goed gaan, ook omdat je per kamer meer overhoudt. Bijvoorbeeld € 45 per kamer per nacht. Dan is de opbrengst al 91 x 5 x 45 = € 20. 475 per jaar, dat is € 1700 per maand.
Latest Posts
Noors Huis Bouwen
Zelf Een Huis Laten Bouwen
Bouwmateriaal In Suriname